Deze website maakt gebruik van Google cookies voor bezoekers statistieken.

Kamper Kogge naar de Oostzee

Antwerpen, zee,varen,zeil,kijkduin,noordzee
Kogge op zee, Noorzee richting Bremerhaven.

Kampen – Zaterdagmorgen 4 juni a.s. vertrekt de Kamper Kogge rond half 9 vanuit de Oude Buitenhaven voor een reis van een aantal weken naar de Oostzee.
Er wordt, door de vrijwilligers aan boord, koers gezet naar Kiel en Wismar viaTerschelling en het Kielerkanaal. In Kiel en Wismar is de Kogge aanwezig bij diverse evenementen.

Op 10 juni ontmoet de Kamper Kogge in de Kieler Förde andere koggen uit het Oostzee-gebied en varen zij samen op naar Kiel. Daar meren zij aan het eind van de middag af aan de Sartorikaai in de stad, nabij het Scheepvaartmuseum. Tot en met 12 juni zijn de koggen te gast voor de viering van de kiellegging van de Kieler Kogge, die 25 jaar geleden plaats vond en tevens voor het feit dat de Kieler Kogge 20 jaar in de vaart is.
Tijdens de feestelijkheden zijn de koggen open voor publiek, zijn er vaartochten en natuurlijk diverse officiële activiteiten. Ook zal het verteltheater van de Kamper Kogge acte de présence geven met middeleeuwse verhalen in het Duits.
Deze 'verjaardag' van de Kieler Kogge is tevens een aanleiding voor een Koggentreffen. Zoveel mogelijk koggen zullen deze dagen bij elkaar komen en natuurlijk onderling informatie uitwisselen en nieuwe contacten opdoen. De Kamper Kogge heeft dit jaar voor alle deelnemende koggen een geschenk; de vrijwilligers hebben zelf o.a. van het gedoneerde hout uit de Buitenkerk en de eigen Nobel een plaquette gemaakt ter herinnering aan dit treffen.

konvooi
Koggevloot

Van 18 tot en met 26 juni maakt de Kamper Kogge onderdeel uit van de omvangrijke vloot die aanwezig is bij de Kieler Woche. Dit grootschalige zeil-evenement vindt jaarlijks plaats in Kiel en trekt miljoenen bezoekers. De Kogge zal dan een ligplaats krijgen in de Germania-haven en vooral open zijn voor bezichtiging door het publiek.

Op 27 juni vertrekt de Kamper Kogge vanuit Kiel naar Wismar. Daar is zij aanwezig tijdens de viering van 800ste Hafengeburtstag van Wismar. De Kogge ligt dan in de oude haven Am Hafen en zal voornamelijk open zijn voor het publiek. Dit evenement vindt plaats van 30 juni tot en met 3 juli.

Voor alle te bezoeken steden heeft de Kogge een geschenk aan boord; een door de vrijwilligers gemaakt kistje met inhoud. Door de Stichting Kamper Kogge is het gevuld met onder meer een boek over de Kogge, een kruik Koggebitter, een Kogge-vlagje, etc. Ook heeft de Gemeente Kampen voor de geschenkenkist een informatieboekje over Kampen gedoneerd en heeft De Olifant/Eenhoorn daarnaast een geschenkverpakking thee en Olifant-sigaren ter beschikking gesteld. Bij elkaar een mooie presentatie van Kampen.

Op 4 juli vertrekt de Kamper Kogge vanuit Wismar, om rond 8 juli weer in de Oude Buitenhaven af te meren. Op 23 juli zal zij echter al weer het ruime sop kiezen en deelnemen aan de Bremerhafener Festwoche en het 'Hansetreffen' van 27 tot en met 31 juli. De Kogge ligt dan in de Oude Haven bij het Scheepvaartmuseum van Bremerhaven. Na de festiviteiten keert de Kogge naar Kampen terug en wordt rond 4 augustus weer thuis verwacht.